Hur skyddar jag min idé?

Hur skyddar jag min idé? Du har en idé. Den är briljant. Det är en ... Read More
Skapa projekt PRV varumarkesskydd 500x300 6a

Hur skyddar jag min idé? Du har en idé. Den är briljant. Det är en innovation, en uppfinning som kommer att underlätta vardagen för många eller revolutionera vårt liv på den här planeten. Du vill visa den för världen, skrika ut det på Facebook. Titta vad jag har gjort! Kolla, va bra. Jag är bäst bäst ...

Men tänk om någon snor min idé?

Glädjen rinner av dig som en hink med isvatten. Lyckoruset tar tvärstopp. Du kastar snabba blickar över axeln och gömmer snabbt din baby i byrålådan och skjuter igen den, hårt. Och där kan den faktiskt bli liggande. Länge. Kanske för alltid. Till ingen nytta för dig, för mig eller någon annan. Och inte tjänar du några pengar på den heller. Det enda du åstadkommit är att idén fortfarande är din. Men det är också allt.

Att skydda sin idé

Du har säkert hört talas om patent. Att det ska man söka och då är idén skyddad. Men det finns så klart även andra sätt att skydda din idé. Vi ska inte grotta ner oss eftersom den rena byråkratin och tråkigheten i den har en avkylande effekt på dig med idéer. Det är ju inte papper och byråkrati du brinner för. Så vi tar det enkelt.

Vi börjar med patent som säkert är det första du tänker på. Sen ska vi snabbt gå igenom designskydd, varumärkesskydd och firmaskydd som alla kan och bör registreras. Registrering innebär att du ska lämna in en ansökan om att få din idé eller produkt skyddad. I Sverige är det PRV som registrerar design, patent och varumärken och Bolagsverket som registrerar firma.

  • Patent: Ger skydd för en - i första hand - teknisk idé, som kan vara en produkt, en metod eller en användning. Patent måste registreras. Och patent ska du söka innan du gjort din idé känd eller publicerat den på något sätt.
  • Designskydd: Ger skydd för en produkt eller produktdels utseende. Skyddet för design har olika benämningar. I den svenska lagen kallas det mönsterskydd. I EU heter det formgivningsskydd eller gemenskapsformgivning. PRV använder termen designskydd.
  • Varumärke: Ger skydd för symbolen för ett företags produkter eller tjänster
  • Firma: Ger skydd för ett företags namn
  • Upphovsrätt: Ger skydd för ett konstnärligt eller litterärt verk

Hälften vågat allt vunnet?

Det man ångrar är det man inte gjorde, brukar man säga. Så även om din idé inte fungerar, du tröttnar eller blir omkörd i ytterfil så kan du i alla fall vara stolt och belåten med att du faktiskt försökte. Det är allt för många av oss som aldrig ens gjorde det. Och vad åstadkom vi med det? Ingenting.

Och handen på hjärtat, om du fick syn på någon som berättade om en idé som är på pricken lik din egen, skulle du då köra på trots allt? Tror inte det.

Två skolor

Man skulle kunna säga att det finns två olika skolor och att den traditionella är att söka patent och skydda sin idé så mycket man kan. Och den lite mera otraditionella, att så snabbt som möjligt visa upp din idé, publicera den, skryta om den, dela med dig av den och helt enkelt kapa åt dig ett revir. Du behöver så klart inte berätta allt. Lite hemlighetsfullhet är aldrig fel. Men om du berättar vad du håller på med blir det bra mycket svårare för dina konkurrenter att komma och påstå att det var deras briljanta idé. Och skyddar din idé gör du så klart också.

Någon har sagt att - den som startar först behöver inte springa fortare, bara hålla samma takt som sina konkurrenter, för att bibehålla försprånget.

Har DU en grym idé? Vi hjälper dig. Det kostar inget. Och vi skvallrar inte. Så öppna byrålådan!

Other Posts
692 03 innovastart 1024 682 0

3 steps on how to take a brilliant startup idea to a ready market.

As an entrepreneur, consider strategies to launch your startup idea to market. Evaluate what your startup offers and use our investor-created templates. Our three-step DIY startup workflow helps you secure funding and realize your startup dream. Good luck with your startup business idea!
ai img02

How do you build a strong business plan that investors would love?

Innovastart.se offers tools for creating a brilliant business plan, gaining investor trust, and boosting confidence. Choose DIY tools or work with a startup coach to guide you in the innovation startup process. DIY includes a $199 one-time fee for tools or a subscription option.
Show image of Startup Tools that Help Get Funding for Your Business scaled

Learn how Innovastart startup tools can improve your business plan and secure funding.

Innovastart supports entrepreneurs in securing funding and resources for successful business establishment. Tools streamline processes for investor attraction and funding.
0Z mplt 1920x1080 02

How to build a successful startup ideas explained

Startup business idea workflow and funding explained: Startups need to follow a specific process to get their business ideas taken off. This process involves connecting with investors, securing funding, and preparing for success in the market.
Other Categories