Venture cup final 2019

Venture cup final 2019 Årets final var som vanligt en trevlig tillställning som gick ... Read More
venturecup final 2019

Venture cup final 2019

Årets final var som vanligt en trevlig tillställning som gick i snabbt, effektiv och roligt tempo.

När vinnarna korades under Sverigefinalen i Venture Cup 2019 var stämningen på topp. Startup-bolaget Amferia vann det mest ärofyllda priset - Startup of the Year. Inte nog med det, de vann även priskategorierna Game Changer och Student Superstart.

Närmare 500 personer från Sveriges entreprenörskapsnätverk var på plats för att ta tempen på årets finalister och få en inblick i framtidens affärsidéer. Finalisterna har presenterat banbrytande lösningar på utmaningar inom olika branscher. Affärsidén som Amferia grundar sin lösning på är den ökande antibiotikaresistensen och att enkla hudinfektioner kan vara dödliga. 

We dream of becoming a symbol in the fight against antibiotic resistance and predict that in the future we have developed and can offer a portfolio of healthcare teachnologies, säger Saba Atefyekta, en av grundarna av Amferia.

Övriga medlemmar i teamet bakom affärsidén är Anand Rajasekharan, Martin Andersson och Edvin Blomstrand. Tillsammans har de utvecklat ett plåster som förhindrar uppkomsten av infektioner i sår. Plåstret är aktivt mot alla typer av bakterier inklusive de som är resistenta mot antibiotika. Målet är att minska antalet infektioner generellt samtidigt som användandet av antibiotika kan minskas.

Att utse vinnarna är ett gediget arbete och några av personerna bakom besluten är Emma Rozada, grundare av The Techno Creatives, Marianne Ramel, partner DLA Piper och entreprenören Martin Szepczynski.

Det var en riktigt vass jury som på ett bra sätt lyckades lyfta fram diskussioner kring relevanta kärnfrågor. Sedan blev naturligtvis juryarbetet lättare av genomarbetade pitchar och bakgrundsmaterial, säger Christian Lauritzen, juryordförande och grundare av Eicorn.

Juryns motivering till Årets Startup of the Year, Amferia lyder:
Genom att utmana monopolet med en bättre lösning för både människa och miljö adresserar teamet ett högaktuellt problem. Med stor relevans för hela mänskligheten och en enorm potential så ser juryn att detta kan komma att bli en betydande innovation.

Övriga vinnare i årets upplaga av Sverigefinalen Venture cup 2019:
Under kvällen delades det ut ytterligare fem priskategorier och ett av dem var Impact Maker som Eneryield tog hem. Juryns motivering lyder:
Priset går till bolaget som med sin breda kompetens och ett starkt team har stor potential att göra en viktig och hållbar påverkan på miljön. Med sina innovativa algoritmer tacklar de ett tidigare förbisett problem som kan resultera i sparade resurser på en global skala. Tillsammans skapar det en stor impact och en enorm besparing såväl för vår miljö som ekonomiskt. Att något med en så god miljöpåverkan även höjer kvaliteten för slutprodukten är en välkommen bonus.

Priset Best Traction som Anna Johansson från Västra Götalandsregionen delade ut gick till VectorizeMove. Juryns motivering lyder:
Målfokuserat och med en tydlig strategi har teamet strukturerat bearbetat viktiga influencers inom sitt område. Juryn ser en given plats på marknaden för bolaget tack vare en spännande mix av tillgången till den köpstarka målgruppen och den unika tekniska lösningen. Genom att fokusera på kund från dag ett och med bra momentum har teamet nu kort väg till kommersiellt genombrott.

Priset Student Superstart gick till Amferia som är kopplade till lärosätet Chalmers Tekniska Högskola. Juryns motivering lyder:
Med förmågan att ta sig an flera marknader ser juryn en imponerande potential som löser ett stort och aktuellt problem. Med sitt driv, genuina entusiasm och genomförandekraft ser juryn att teamet kommer ha kapacitet att ta produkten till marknaden både i Sverige och även globalt.

Peter Näslund från DLA Piper delade ut priset Game Changer som gick till Amferia. Juryns motivering lyder:
Med sin disruptiva lösning har teamet en möjlighet att skaka om flera branscher när de tacklar ett av mänsklighetens största globala hot. Genom att angripa ett världsproblem kommer miljontals liv att kunna räddas. Genom att förändra beteende hos konsumenten finns det även potential till att reformera marknaden.

Det nya priset för i år, Wild Card, gick till SleepCure. Juryns motivering lyder:
En spännande affärsidé med global potential och hög skalbarhet. Affärsmodellen är väl genomtänkt och kombinerat med ett starkt team som vet hur man bygger framgångsrika bolag är detta en klar vinnare.


About Venture Cup

Venture Cup är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 15 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer. Läs mer på www.venturecup.se

Contacts

Alexandra Björk

CEO VENTURE CUP
Alexandra Björk
Other Posts
692 03 innovastart 1024 682 0

3 steps on how to take a brilliant startup idea to a ready market.

As an entrepreneur, consider strategies to launch your startup idea to market. Evaluate what your startup offers and use our investor-created templates. Our three-step DIY startup workflow helps you secure funding and realize your startup dream. Good luck with your startup business idea!
ai img02

How do you build a strong business plan that investors would love?

Innovastart.se offers tools for creating a brilliant business plan, gaining investor trust, and boosting confidence. Choose DIY tools or work with a startup coach to guide you in the innovation startup process. DIY includes a $199 one-time fee for tools or a subscription option.
Show image of Startup Tools that Help Get Funding for Your Business scaled

Learn how Innovastart startup tools can improve your business plan and secure funding.

Innovastart supports entrepreneurs in securing funding and resources for successful business establishment. Tools streamline processes for investor attraction and funding.
0Z mplt 1920x1080 02

How to build a successful startup ideas explained

Startup business idea workflow and funding explained: Startups need to follow a specific process to get their business ideas taken off. This process involves connecting with investors, securing funding, and preparing for success in the market.
Other Categories