GLAD MIDSOMMAR!

GLAD MIDSOMMAR!

Vad är midsommar utan lekar, sill och snaps? Vi har samlat enkla och roliga tips som inte kräver särskilt mycket förberedelser eller inköp. Vissa fungerar till och med inomhus!

12 enkla och roliga lekar till midsommar
 

Vad är midsommar utan lekar, sill och snaps? Vi har samlat 12 enkla och roliga tips som inte kräver särskilt mycket förberedelser eller inköp. Vissa fungerar till och med inomhus!

1. Mänskligt nummerpussel

Som det klassiska gamla spelet, fast med människor i stället för brickor. Du behöver ett rutmönster med nio rutor (eller fler om ni är många och vill ha en större utmaning), och papper numrerade 1-8. Ställ er i varsin ruta och lämna sista hörnet tomt. Blanda alla papper och dela ut till deltagarna. Genom att flytta er, en i taget, via den tomma rutan, ska ni ställa er i ordning 1-8. Första laget dit vinner!

2. Snurra runt pinnen (norsk fylla)

Ställ upp lagen på led och placera en käpp på gräsmattan ungefär 10 meter framför varje lag. En och en springer ni fram, rätar upp käppen så att ena änden är i marken och den andra mot pannan. Spring sedan runt käppen x antal varv, släpp käppen, och spring tillbaka till ditt lag så snabbt du kan. Det kommer bli vingligt, så var försiktig! När du kommit tillbaka tar nästa tävlande vid. Första laget med alla i mål vinner.

3. Stövelkastning

Håll en stövel i skaftet och kasta den mellan benen så långt ni kan. Antingen kastar ni bakåt, eller också mellan benen, över ryggen på er själva, framåt (mycket svårare). Var försiktig så att du inte ramlar framåt om du väljer det senare.

4. Spiktävling

Om du har tillgång till hammare, spik och ordentliga träbitar eller plankor är detta en rolig och enkel lek. Alla deltagare ska slå i en spik hela vägen ner, en i taget, så fort som möjligt. Snabbast vinner.

5. Pennan i flaskan

Superenkelt, och superkul. Fäst en penna i ett snöre och bind snöret runt midjan så att pennan hänger strax under knäna. Ställ dig över en tom glasflaska och försök pricka pennan i flaskan genom att böja på knäna. Ett tips är att fästa någon form av klämma i snöret så att det går snabbt att byta mellan alla deltagare.

Det finns mycket kul att hitta på under midsommar förutom att dansa runt stången!

6. Frisbee

Kasta helt enkelt en frisbee genom en rockring på lämpligt avstånd. Varje deltagare får ett kast var och träff ger ett poäng. Eller också kör ni först klara vinner.

7. Kast med liten pryl

Samla ihop en hel drös med olika saker, som småsten, mössor, petflaskor, skor etc, och försök kasta dem i ett spann eller en markerad yta. Flest saker på rätt ställe vinner.

8. Kast på rad

Varje deltagare får tre kast var med tennisbollar, och siktar på ett av tre spann som står på olika avstånd. Ju längre bort, desto mer poäng.

9. Nyfiken i en strut

Rulla ihop ett A3 papper till en strut och fäst struten runt ansiktet på de tävlande. Var noga med att de små hålen blir lika stora. Genom det lilla titthålet ska deltagarna sedan leta efter ett föremål på gräsmattan. Den som först hittar föremålet vinner.

10. Kubbstafett

Ställ ut x antal kubbar på rad, en rad för varje lag. Lagen börjar samtidigt att kasta ner kubben med en pinne var, och när man träffat springer man och hämtar pinnen och lämnar över till nästa – precis som i stafett. Först klar vinner.

11. Hakboll, stafett

Alla medlemmar i laget ska runda en kon med en tennisboll fastklämd under hakan. När den första kommer tillbaka lämnas bollen över, och nästa kör. Först klar vinner.

12. Hakboll, passningar

Ställ upp hela laget på rad. Personen i ena änden börjar med en tennisboll fastklämd under hakan. Bollen ska sedan passas hela vägen till andra sidan, från en haka till nästa, utan hjälp av händerna. Tappad boll plockas upp av deltagaren som lämnar över bollen, och sätts i spel igen. Det lag som får bollen genom ledet först vinner.

Glad midsommar!

Här kommer några tips på snaps!

Gör egen alkoholfri ”snaps”

Flädersaft, egengjord eller köpt

Är du en snapsälskare och gillar allt från rutinen med sång och skålar till det där stinget som snapsen ger på väg ner i magen? Då är det här en god variant av snaps för bilförare, gravida eller andra som undviker alkohol. Blanda flädersaft med en rejäl portion ingefära, det ska svida lite av hettan. Smaksätt med anis eller dillfrö för att få den klassiska smaken av akvavit, låt det dra och sila sedan. Servera iskall i samband med nubben.

Snaps för de som inte gillar snaps

Brännvin Special, nr 139, 99 kr, 350 ml, 30 % alkohol

Det som är speciellt med Brännvin Special som bas är att snapsen inte blir fullt så alkoholstark som en traditionell akvavit. Gör en snäll variant av nubbe för de som kanske normalt inte uppskattar det. Låt brännvinet dra med citronskal, rosmarin och söta upp snapsen något med sockerlag när du är nöjd med kryddningen och har silat bort den. Resultatet blir en örtig och frisk snaps med rund sötma till sillen.

 

Traditionellt hemkryddad nubbe

Renat Brännvin, Sverige, nr 1, 204 kr, 700 ml, 37,5 % alkohol

Vill du göra en mer traditionellt kryddad snaps är det dillfrö, anis och fänkålsfrö som gäller som kryddning. Det finns två sätt att krydda, antingen genom att slänga ner kryddorna i spriten eller genom att hänga dem ovanför i en duk eller sil och sedan på med ett lock. Om kryddorna drar blir smaken väldigt tydlig och maskerar spriten något, genom att låta kryddorna hänga över blir det mer delikat och elegant ton av kryddorna.

 

 

Besk och rivig

Absolut Vodka, Sverige, nr 88, 239 kr, 700 ml, 40 % alkohol

Snapsen som är riktigt hardcore måste ju vara den beska sorten. Vill du göra egen beska snaps ska du införskaffa malört, så här års får man nöja sig med torkad då den oftast blommar först i augusti. Den gula blomman ger både färg och smak till snapsen. Stoppa ner hela kvisten och låt den dra i några dagar, upp till en vecka. Sila bort blommorna och servera snapsen väl kyld. Besk och rivig för en äkta entusiast.

Om du inte orkar krydda själv

Saltö Akvavit, Sverige, nr 80, 140 kr, 350 ml, 38 % alkohol

Söker du en klassisk akvavit utan att krydda själv är Saltös ekologiska snaps väldigt balanserad och god. Den har en elegant smak av kummin, fänkål och pors som ger en lätt parfymerad och aromatisk doft åt snapsen. Det här är en väldigt bra allround-snaps som passar till många olika smaker på sillen. Bakom Saltö akvavit står familjeföretaget Saturnus som gjort både glögg och snapsar i över 100 år.

Hitta din favorit

Norsk Aquavit, Norge, nr 23, 229 kr, 10*50 ml, 41 % alkohol

Har du ännu inte hittat din egen favoritsnaps är det en bra idé att köpa tio små flaskor av olika sorter. På detta sätt kan du prova alla möjliga olika och smaka dig fram till den som passar dig bäst. Superklassiker som Loitens Linie och Siemers Taffel finns med bland smakerna. Det som är speciellt för norsk akvavit är att den ofta har toner av ekfatslagring vilket gör att den får en något rundare och mjukare karaktär.

Sillinläggningar och själva grunden för hus det går till.

Foto Agneta Thorsén

Det är smaken på lagen som ger inläggningen dess karaktär. Kryddor tillsätts efter tycke och smak. Till de flesta inläggningar använder man en saltad, urvattnad sill men det har också blivit vanligt att använda en marinerad kryddsill som bas för enkla och snabba inläggningar. Det allra viktigaste vid sillinläggningar är att inte slarva med inläggningsproportionerna av ättika, socker och vatten.

Här är den så kallade 1-2-3-lagen:

1 del 12% ättika
2 delar socker
3 delar vatten

Slarv med inläggningsproportioner kan ge bakterietillväxt i sillen med matförgiftning som resultat.

Man skiljer ofta på tre olika typer av inläggningar.

Sill i klar lag

Salt sill som vattnas ut och marineras i en lag där den får ligga och dra till sig smakerna i 1-3 dygn före serveringen.

Sill i krämig sås

Den salta sillen vattnas ur för att sedan marineras i en god lag. Där får sillen ligga och dra till sig smakerna, allt ifrån 1 timme till 3 dygn. Därefter gör man en ”krämig” lag med t ex majonnäs, crème fraiche , gräddfil, kryddor och grönsaker som den avrunna sillen sedan läggs in i. Denna typ av inläggningar har en kortare hållbarhetstid än sill i klar lag.

Ättiksmarinerad sill

Färsk filéad sill som mognar i ättiksmarinad. Därefter läggs sillen i en nykryddad lag.

Hållbarhet

Sill i klar lag: 3-4 veckor
(kan bli lite för lös om den ligger för länge)
Sill i krämiga såser: 2-3 veckor.

Den salta sillen har en salthalt på ca 15%. För att den skall bli ätlig måste den vattnas ur. Hur lång tid det tar att vattna ur sillen beror på sillens storlek samt hur ofta man byter vatten.

Idag är det ganska ovanligt att man hanterar hel sill, salt sill men om så är fallet kan sillen antingen vattnas ur hel eller skäras i filéer med skinnet kvar.

Sillen läggs i rikligt med kallt vatten i en stor spann eller rostfri bunke. Minst 3-4 liter vatten per två sillar eller fyra filéer. Hela sillar behöver ligga ca 1 dygn och sillfiléer och saltströmmingar i 6-8 timmar.

För att skynda på urvattningen kan man byta vatten ett par gånger under tiden. Det bästa sättet att avgöra om sillen är färdigurvattnad är att skära en liten bit och smaka. Får den ligga för länge i vatten blir den urlakad i smaken och konsistensen ofta för mjuk.

Årets special för fotbollsälskare 🙂 

Sonjas sidas foto.

 

Önskar Er alla en härlig midsommar!